Perşembe, Mayıs 31, 2007

AYNI HAMURLA HEM TATLI HEM TUZLU KURABIYE


Salı Günü ablamın günü vardı ve ben de davetliydim.Elim boş gitmiyeyim dedim ve mutfağa girdim. Tatlı mı tuzlu mu yapayım bir türlü karar veremeyince bende aynı hamura değişik ilavelerle hem tatlı hem de tuzlu kurabiyeler yaptım.Benimkiler biraz aceleye geldi bu yüzden şekilleri üzerinde fazla duramadım ama siz istediğiniz şekli verebilirsiniz.
Malzemeler:(ana hamur için)
  • 250 gr. margarin (eritilmiş)
  • 3 adet yumurta(birinin sarısı üstüne)
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 paket kabartma tozu
  • 1 çorba kaşığı kadar sirke
  • Alabildiği kadar un
  • Tuzlu olması için:
  • 1 tatlı kaşığı tuz ayrıca ilave edilecek
  • 1 çorba kaşığı veya daha fazla krem beyaz peynir
  • Tatlı için:
  • 1,5 su bardağı kadar şeker
Yapılışı:
  • İlk olarak ana malzemeyi hazırlayalım.Yumurtalardan ikisini tam diğerinin ise sadece beyazını kullanıp sarısını üstü için ayıralım.
  • Daha sonra bunu iki eşit kaba bölelim.
  • Tuzlu olana kurabiye için tuz ve peyniri ilave edelim.Kulak memesi yumuşaklığına gelinceye kadar yoğuralım.Şekil verip tepsiye dizelim.
  • Tatlı için şekerini ilave edelim.İstenirse 1 çay bardağı kadar hindistan cevizi rendesi de konulabilir.
  • Yuvarlak yuvarlak şekil verelim.Tepsiye dizelim.
  • Yumurta sarısının içine bir miktar sıvı yağ ve çok az kırmızı bir reçelin suyunu koyalım.(Ben çilek reçeli kullandım)
  • Kurabiyelerin üzerine sürelim.Tuzlu olanlara susam ve çörek otu tatlısına sadece susam serpelim.
  • 170 derecede pişirelim.Fırından çıkarıp soğumasını bekleyip servis yapalım.
  • Afiyet Olsun!

Pazartesi, Mayıs 28, 2007

KREMALI KIYMALI ENGINAR KALBI

Enginar mevsimi geçmeden bir tarif daha eklemek istedim.Aslında ben dondurup daha sonra canımız çektikçe pişiriyorum.Bu tarifi daha önce 2 kere filan denemiştim ve evdekiler çok beğenmişti.Baktım ki malzemem var niye yapmıyayım dedim ve sıcak sıcak yayınlıyorum.
Malzemeler:
  • 6-7 adet enginar kalbi
  • 120-150 gr. kadar kıyma
  • 2 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 2 adet soğan
  • 1 çorba kaşığı fesleğen(taze)
  • 4 çorba kaşığı dolu dolu krema
  • 4 çorba kaşığı kaşar rendesi
  • 1/2 adet limonun suyu
  • Tuz -karabiber
Yapılışı:
  • Enginarları temizleyip yıkayın.Üzerini kapatacak kadar su koyup limon suyu ve tuzu atın.
  • 10 dakika kadar haşlayıp suyunu süzün ve bir kenara alın.
  • Bir tavaya yağı koyup kıymayı ve zar şeklinde doğranmış soğanları kavurun.Tuz ve karabiber ekleyin.Kıyılmış fesleğeni ekleyip altını kapatın.
  • Enginarları bir borcama sapları alta gelecek şekilde dizin.
  • Çanakların içine birer çorba kaşığı kadar kıymalı karışımdan koyun.
  • Krema ve kaşar rendesini karıştırıp enginarların üzerine koyun.
  • 1 bardak su ilave edin.
  • 180 derecelik fırında 15 dakika kadar pişirin.Sıcak sıcak yanında bulgur pilavı veya benzeriyle servis yapın.
  • Afiyet olsun!
Not:Ben mantarlı bulgur pilavıyla ve kendi yaptığım vitaminli ekmekle servis yaptım.

Perşembe, Mayıs 24, 2007

KEDIDILINDEN TIRAMISU

Doğum günümde eşim pasta almayı unutursa gelen arkadaşlarıma ağırlayacak bir pastam olsun diye bir tatlı yapayım bari dedim. Sonra Metro'dan aldığımız kedi dili bisküvileri değerlendirmek istedim ve onun üzerinde yazan tarifi uyguladım.İlk kez denemem rağmen çok güzel oldu.İşte tarifi:
Malzemeler:
  • 1 paket kedidili bisküvi( 24 adet)
  • 1 bardak sıcak su
  • 2 çorba kaşığı süt
  • 2 çorba kaşığı neskahve
  • 2 çorba kaşığı toz şeker
Kreması için:
  • 2 çorba kaşığı un
  • 500 ml.süt
  • 2 adet yumurta sarısı
  • 1.5 çay bardağı toz şker
  • 1 paket labne peyniri
  • 1 paket vanilya
  • üzerine serpmek için kakao
Yapılışı:
  • İlk olarak sıcak suyla neskahve, süt, şeker karıştırılıp bir tepsiye dizilen kedi Dili bisküvilerin üzerine dökülür.
  • Daha sonra kremayı hazırlamak için un,süt, yumurta sarıları ve toz şeker karıştırılarak muhallebi gibi pişirilir.
  • Biraz ılınınca labne peyniri ve vanilya da içine eklenerek mikserde çırpılır.
  • Kedi dillerinin üzerine dökülür.Kakao serpilir.
  • Buzdolabında en az 45 dakika bekletilerek servise hazır olur.
  • Afiyet olsun!
Not:Bu tatlı bir gün buzdolabında bekletilirse daha lezzetli olur!

Salı, Mayıs 22, 2007

İYİ Kİ DOĞDUM:-)))


Bugün benim yaşgünümdü.Aslında 21 Mayıs'ta doğmuşum ama kimliğe göre 22 Mayıs.Ablam ve annem 21'inde kutlarlar, babam ve arkadaşlarım ise 22 sinde.Ayrıntıları yarın ekleyeceğim çünkü şimdi kızımla ilgilenmek zorundayım.İki gün kutlarım genelde hatta eşim bana "kutlu doğum haftası" geldi diye takılır.Genelde anneler gününden başlarım kutlama etkinliklerime ama bu sene pazar günü başladım sayılır.Aslında kurabiye etkinliğien katılmayı da çok istemiştim ama bilgisayarımın azizliğine uğradım.Eşim de bana laptop alarak bu sorunumu çözdü ama etkinliği maalesef kaçırdım.Artık bir sonraki etkinliğe inşallah.Herkese sevgiler...

Pazartesi, Mayıs 14, 2007

BIR SURE YOKUM:-(((

Arkadaşlar bir süre bilgisayarımdaki bir arızadan dolayı sizlerle birlikte olamıyacağım.Bu yazıyı da ablamdan yazıyorum.En kısa sürede görüşebilmek ümidiyle.Herkese selamlar.

Perşembe, Mayıs 10, 2007

ISPANAKLI PROFİTEROL PASTA


Tarifi Nisan ayının Sofra dergisinde görünce merak edip hemen denemek istemiştim.Ispanak bitmeden denemek kısmet oldu.Ben tarifi kafama göre uyguladım her zamanki gibi.Çok ilginç ve güzel bir pasta oldu.
Malzemeler:

  • 2 su bardağı haşlanmış ıspanak suyu
  • 100 gr. margarin
  • 1 çorba kaşığı tozşeker
  • 1,5 su bardağı un
  • 4 adet yumurta
  • tuz

İç kreması için:

  • 2 su bardağı süt
  • 4 çorba kaşığı un
  • 1 su bardağı tozşeker
  • 1 çay akşığı tereyağı
  • 1 paket krem şanti
  • 1 su bardağı süt
  • 1 paket damla sakızı

Üst kreması için:

  • 5 çorba kaşığı tozşeker
  • 3 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı nişasta
  • yarım su bardağı un
  • 1 adte yumurta sarısı
  • 1 su bardağı su
  • 1 çorba kaşığı margarin
  • 3 çorba kaşığı kakao
  • 1 paket vanilya

Yapılışı:

  • İlk olarak" şu hamuru" da denilen profiterol hamurunu hazırlıyoruz.Bunun için ıspanak suyunu kaynatıp margarin, tozşeker ve bir fiske kadar tuz ekleyelim.
  • Unu yavaş yavaş ve tahta bir kaşıkla karıştırarak ekleyelim.5 dakika kadar kaynatıp ocaktan alalım.
  • Yumurtaları teker teker hamura yedirelim.Hamuru sıkma torbasına dolduralım.
  • Yağlı kağıt serilmiş tepsiye istediğimiz büyüklükte hamurları sıkalım.
  • Önceden ısıtılmış 150 derecelik fırında hamurlar kabarana kadar pişirelim.
  • İç kremasını hazırlamak için süt, un ve tozşekeri kaynatalım.İçine damla sakızını da ekleyip karıştıralım.Tereyağını ilave edelim.Ocaktan alıp biraz çırpalım.
  • Krem şantiyi sütle hazırlayıp buzdolabında dinlendirelim.
  • Profiterol hamurlarını ortadan ikişye bölerek arasına kremasını sürelim.Pasta şeklinde dizebilmek için bir sıra ve yuvarlak şekilde yerleştirip üzerine krem şantiyi sürelim.
  • İkinci katı da aynı şekilde hazırlayalım.Bütün katları aynı şekilde hazırlayalım.Kula şekli verelim.Üstünü yine krem şantiyle kaplayalım.
  • Çikolatalı krema için; şeker, süt, nişasta, un, yumurta sarısı, su, margarin ve kakaoyu bir tencereye alıp karıştıralım.Muhallebi kıvamın gelinceye kadar orta ateşte sürekli karıştırarak pişirelim.altını kapatıp vanilyasını ekleyelim.5 dakika kadar mikserle çırparak pürüzsüz hale getirelim.
  • Ilınınca profiterolların üstüne dökelim.Buzdolabına kaldıralım.3-4 saat bekletelim.
  • Servis yaparken üzerine hindistan cevizi rendesi veya dövülmüş ceviz serpebilirsiniz.
  • Afiyet olsun!

Çarşamba, Mayıs 09, 2007

FIRINDA ISPANAK





Ispanak mevsimi geçmeden birkaç ıspanaklı tarife yer vermek istedim.İlkini arkadaşım Aydan'ın sitesinde görmüş ve denemeyi düşünmüştüm.Bu hafta pazardan ıspanak alınca hem onu yaptım hem de ıspanaklı profiterol pastayı(tarifi yarın).İkisi de oldukça değişik ve hoş lezzetlerdi.Ispanak bitmeden birinden birini mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum ben.

Malzemeler:

  • Yarım kg ıspanak
  • 2-3 diş sarımsak veya sarımsaklı çeşni
  • 1 miktar zeytinyağı
  • 1 adet etsuyu tableti
  • kaşar peyniri rendesi
  • Beşamel sos
  • tuz, karabiber

Yapılışı:

  • Ispanakları iyice yıkayıp küçük küçük doğrayın. 2 bardak kaynar suda biraz haşlayın.Suyunu süzüp saklayın.
  • Yağlanmış bir borcama doğranmış ıspanakları koyun, ellerinizle ıspanakları çok az sıkın.
  • Bir kapta et suyu tabletini çok az sıcak suyla eritin.Ispanakların üstüne bu suyu dökün ve karıştırın.
  • Ayrı bir yerde beşamel sosu hazırlayın.İçine sarımsaklı çeşni ve kaşar rendesi koyup altını kapatın.
  • Tuz ve karabiber ekleyin.Karışımı ıspanakların üzerine dökün.
  • Üzeri kızarıncaya kadar 170 C lik fırında pişirin.
  • Afiyet Olsun.

Pazartesi, Mayıs 07, 2007

IKINCI BULUSMA GERCEKLESTI

Evet ikinci buluşmayı da gerçekleştirdik.Bu seferki daha çok küçük çocukları olan arkadaşlar çocuklarıyla gelip rahat edebilsinler diye Montrö McDonald's da en yukardaki oyun bölümünde gerçekleşti.Toplantıya Samanyolu(Aslı),Almula,Selservis,Meeluu,İzmirlipinar,hilalincicileri,hilalin annesi,meeluu'nun kızları,Aslı,Selda ve Almulanın oğulları ve de tabii ki ben katıldık.Daha küçük bir grup olduğumuz için daha samimi bir ortamda geçti bu seferki.Almula'ya ilk kez karşılaşıyorduk ama hemen kaynaştık.Selda ve Meeluu'yla geçen toplantıda konuşma fırsatımız olmuştu ama Pınar erken gittiği için (daha doğrusu biz geç kaldığımız için) fazla konuşamamıştık.Bu sefer onu telafi ettik.Meeluu'nun gobelnelrine yine hayranlıkla baktık.Güzel kızları da ona yardımcı oluyormuş bu güzellikleri işlerken.Geçen sefer Melis Takı ablamızla da samimi olmuştuk.Bu sefer o uzakta olduğu için gelemedi.Gözlerimiz onu ve diğer arkadaşları aradı.İnşallah bir dahaki sefere deyip güler yüzle ayrıldık onlardan .

SEBZELI ENGINAR DOLMASI


Bu tarife sevgili Almula'nın sitesinde rastladım.Çok hoşuma gitti, evde enginarım da varken denemek istedim.Yalnız evdeki malzemelere göre kendimce uyarladım.
Malzemeler:
  • 7 adet enginar kalbi
  • 3 kahve fincanı pirinç
  • 1 havuç
  • 1 patates
  • 2 adet hazır hamburger köftesi veya kıyma
  • sarımsaklı çeşni veya 2-3 diş sarımsak
  • 3 adet sogan
  • 2 Adet domates
  • zeytinyağı
  • sarmak için asma yaprağı
  • tuz, karabiber, kuru nane
  • 2 adet küp şeker
  • limon ve limon tuzu
  • 1 çorba kaşığı biber-domates salçası
  • servis için kıyılmış maydanoz ve/veya dereotu
Yapılışı:
  • İlk olarak ayıklanıp limonlu suda bekletilen enginarları kaynar suyla biraz haşlayın.
  • Onları bir kenara alıp içine tuz, karabiber serpip biraz da zeytinyağı döküp bekletin.
  • Bu arada içini hazırlamak için soğanları ince ince kıyalım ve zeytinyağında soteleyelim.
  • Yıkanmış pirincini de üzerine ekleyelim onu da kavuralım.
  • Kıyma veya benim yaptığım gibi evde kalmış hamburgerleri küçük küçük doğrayıp içimize ilave edelim.
  • Rendelenmiş havucu ve patatesi de koyup kavurmaya devam edelim.
  • Domatesleri ekleyelim.
  • 1 fincandan biraz fazla kaynamış su ilave edelim
  • Baharatlarını şekerini ve tuzunu ekleyelim, limon suyu veya limon tuzu koyalım.
  • Kapağını kapatıp 5-10 dakika kadar pişirelim.
  • Enginarların içine dolduralım.Asma yaprağıyla saralım.
  • Tencereye dizip kapağını kapatalım.Biber salçası ve domates salçası karışımını ilave edelim.Üzerine biraz daha zeytinyağı gezdirelim.
  • 1 bardak daha su ekleyip pişirelim.Soğuyunca servis yapalım.
  • Afiyet olsun!

Cumartesi, Mayıs 05, 2007

ANNECİĞİMİN FIRIN MAKARNASI


Bu gün anneciğim ameliyat oluyor.Ben de bu yüzden onun bir tarifini yayınlamak istiyorum.Bu makarnayı bize Şubat tatilinde buraya geldiği zaman yapmıştı.Ben de dün yeniden denedim.İlk iki resimi dün çektim ama diğerlerini annemin yaptığının resimlerine ayırdım.Benimki de kabı hariç aynısı olmuştu zaten.İnşallah amelişyatı çok iyi geçer.ANNECİĞİM SENİ ÇOOOOK SEVİYORUM.ELLERİNE SAĞLIK VE GEÇMİŞ OLSUN DİYORUM!

Malzemeler:

  • 1 paket fırın makarnası yapmaya uygun makarna(spagetti)
  • beşamel sos (tarifi için bakınız)
  • 1 adet yumurtanın sarısı
  • sıvıyağ
  • 1 paket hellim rendesi
  • tuz, karabiber

Yapılışı:

  • İlk önce makarnaları tuzlu ve az sıvıyağ katılmış kaynar suda 9-10 dakika kadar haşlayıp suyunu süzelim.
  • Beşamel sosu hazırlayalım.Altını kapattıktan sonra bir kalıp hellimin rendesini de içine ilave edelim.
  • Sosla makarnaları karıştıralım.Ve yağlanmış bir fırın kabına güzelce yayalım.
  • Üzerine daha güzel kızarması için yumurta sarısını sürelim.
  • 170 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirelim.
  • Sıcak sıcak servis yapalım.
  • Afiyet Olsun!

Çarşamba, Mayıs 02, 2007

PRATIK ICLI KOFTE



Canımız içli köfte çektiği zaman genelde bu tarifi uyguluyorum.Hem tadı içli köfte gibi hem de oldukça pratik.Üstelik çok fazla malzeme de gerekmiyor.Selva'dan gelen pakette irmik de olunca bu tarifi uygulamadan geçemedim.Gül'cüğümün kulaklarını bir kez daha çınlattım yani.
Malzemeler:

İçi için:

  • 1-2 soğan
  • 200 gr. kıyma
  • Maydanoz
  • pulbiber,karabiber, tuz
  • 1 çay bardağı kadar ceviz

Dışı için:

  • 1 paket irmik
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 bardak ılıkı su
  • yarım paket margarin
  • Kızartmak için sıvıyağ

Yapılışı:

  • İlk olarak içini hazırlıyoruz.Bunun için soğanı ince ince kıyıp az bir sıvıyağda soteleyelim.
  • Ayrı bir yerde margarini eritip soğutalım.
  • Soğanı soteledikten sonra kıymasını da ekleyip onu da kavuralım.
  • Maydanozu ince ince doğrayalım.Ocağın altını kapatıp kıymanın üstüne ilave edlim.
  • Tuzunu, baharatlarını ve iri dövülmüş cevizini de ekleyip bir kenarda bekletelim.
  • Hamuru için 1 paket irmiği bir kaba boşaltalım.
  • Suyunu, tuzunu ve margarinini de katıp güzelce yoğuralım.
  • Soğuk bir yerde 20-30 dakika kadar bekletelim.
  • Elimizle cevizden biraz iri parçalar kopararak yassılaştıralım.
  • İçini koyup köfte şekli verelim ve kapatalım.
  • Kızgın yağda kızartıp yağının süzülmesi için hemen kağıt havlu üzerine çıkaralım.
  • Sıcak veya ılık servis yapalım.
  • Afiyet Olsun!